Foto: SVT

Efter Ikeavarslet: underleverantör drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Elva av 60 tjänster försvinner vid Martinsons sågverk i Hällnäs. Neddragningen är en direkt följd av att leveranserna till Ikea Industry i Lycksele upphör den sista augusti.

Sågverket i Hällnäs specialutformades år 2010 för att såga och skarva insatsvaror till Ikeas möbeltillverkning i Hedlunda, Lycksele. Sedan dess har Ikea Industry tagit 95 procent av produktionen. Efter semestern minskar Ikeas andel av försäljningen till noll.

– Att svänga snabbt blir jättesvårt, eftersom just komponenter är en smal bransch. Därför har vi lagt varslet, och försöker parera, säger koncernchef Lars Martinson.

Ikea Industry varslar

”Haft otroligt bra samarbete”

Sågen i Hällnäs är känd för sin förädling av lång och senvuxen fura, som växer på hedarna längs Vindelälven. Men kvalitet räcker inte, när största och nästan enda kunden försvinner – nästan över en natt.

– Vi har haft ett otroligt bra samarbete med snickeriet i Hedlunda, och vår personal har gjort ett kanonjobb med säkra leveranser. Så att det samarbetet nu upphör känns extra surt, säger Lars Martinson.

Informerades på måndagen

De anställda informerades om varslet under måndagseftermiddagen. Exakt vilka som måste lämna är oklart.

– Men vi utgår från att LAS-listan kommer att följas, säger Lars Martinson.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ikea Industry varslar

Mer i ämnet