Ledningen på Norrlands universitetssjukhus är kritisk till den höga kostnaden. Foto: SVT

Hyrläkare kostade nästan 200.000 – för en veckas jobb

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västerbotten har betalat nästan 200.000 kronor för en veckas jobb av en hyrläkare på ortopeden. Landstingsledningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är chockade över siffrorna.

Tidigare var det primärvården som var det svarta fåret med de höga hyrläkarkostnaderna. Nu sker samma utveckling på sjukhusen.

SVT Nyheter har begärt ut de fem högsta utbetalningarna till hyrläkarföretag under hösten 2017.

– Vi har betalt 194.000 kronor till en ortoped för en vecka på NUS, säger Ann-Christine Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

I siffrorna ingår lön, jourberedskap, övertid och sociala avgifter, men ledningen är ändå kritisk.

– Det är förfärligt mycket pengar. Knappt 200.000 kronor i veckan är ju 800.000 kr på en månad. Någonstans måste det ju ta ett stopp, säger Ann-Christine Sundberg.

Om ortopeden istället hade varit anställd av landstinget och arbetat samma antal timmar som hyrläkaren hade personen kostat landstinget 110 319 kronor.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta

Därför skenar kostnaderna till hyrläkarföretagen

Landstinget har inte haft något avtal under hösten  vilket gjort att man i praktiken fått betala vad läkarna krävt. Nu är ett avtal snart klart med hyrbolagen, men även det kommer att kosta betydande summor.

Pengarna betalas ut till det hyrläkarbolag läkaren är anställd av. Hyrbolaget tar sedan ut en ersättning på 15 till 20 procent innan resterande summa betalas ut till läkaren som också vanligtvis har ett bolag. Det gör att läkarens bolag får cirka 155.000 för en veckas jobb. Om sedan läkaren väljer att ta pengarna i form av lön med sociala avgifter från sitt bolag eller tar ut en del av ersättning som vinst är upp till läkaren. Bolagsvinsten beskattas lägre än lön i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.