Umeå kommuns fritidsnämnd har planer på att låta Kulturskolan ta över Ungdomens hus lokaler i Hamnmagasinet. Foto: SVT

En kulturell mötesplats planeras om Kulturskolan får Hamnmagasinet

Publicerad

Om fritidsnämnden beslutar om att överlåta Hamnmagasinet till Kulturskolan kommer det inte att bli någon fritidsgård i lokalerna. Däremot planeras det för en kulturell mötesplats för ungdomar.

– Från kulturen har man gjort en programförklaring där tanken är att man ska möta upp behoven som finns men sen om man når hela vägen fram återstår att se, säger Ari Leinonen (S), ordförande fritidsnämnden.

Personalen på fritidsgården på Hamnmagasinet är kritiska till att ungdomarna mister sin plats som är en trygghet för många. Men kulturnämndens ordförande Helena Smith (S) ser en möjlighet att utveckla den öppna verksamheten i Kulturskolans regi om de tar över lokalerna.

– Det är så klart ett jättestort ansvar. Hamnmagasinet som plats har en historia och är över tid en viktig plats för föreningsliv och fritidsgård. Det vill ju vi ta vara på så klart, säger Helena Smith (S), ordförande kulturnämnden.

– Det stärker upp det ytterligare genom att ha en plats där man kan komma och som är lite semistrukturerad. Exempelvis att det på tisdagar finns möjlighet att få stöd med filmskapande och då finns det pedagoger på plats som hjälper ungdomarna med det.

”Vill inte kasta ut någon”

Enligt fritidsnämnden och kulturnämnden kommer inte en överlåtelse att ske över en natt – utan under en längre period under våren 2022.

– Vi är angelägna att ingen ska kastas ut eller omkullkastas. Vi ska försöka ha en verksamhet som målgruppen vill ha utifrån ett kulturellt perspektiv, att Hamnmagasinet är en plats för dem och att vi når den målgrupp som är där, säger Helena Smith.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer