Mio Isenrot, arbetsplatsombud och Mikael Nordfeldth, fackligt ombud är kritiska till fritidsnämndens kommande beslut. Foto: SVT

Fritidsgården på Hamnmagasinet i Umeå hotas av flytt

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsgården i Hamnmagasinet i Umeå hotas att bli utkastade när Kulturskolan behöver använda lokalerna. Personalen känner att de inte fått någon information om när en eventuell flytt kommer att ske och vad som kommer hända med ungdomsverksamheten.

I dagsläget är lokalerna väldigt trångbodda för Kulturskolan. Fritidsnämnden menar att det här har landat i en budgetfråga och hade som avsikt att fatta beslut nästa vecka om att överlåta ungdomsgårdens lokaler till Kulturskolan. Under onsdagen beslutade dock fritidsnämnden att skjuta på beslutet till i december.

– Lokalsituationen har pågått i flera år. Kulturskolan har sökt lokaler och den prislappen som funnits för andra lokaler handlar om stora summor, vilket kommunledningen har sagt nej till. Det är en verksamhetsfråga och hur vi använder lokalerna på ett bra sätt. Om vi beslutar om överlåtelse kommer det ske successivt under våren 2022, säger Ari Leinonen (S), ordförande fritidsnämnden.

Brist på information

Samtidigt är personal och ombud på fritidsgården som finns där idag kritiska till att det inte funnits nog med information om en eventuell flytt och ser detta som en form av nedläggning. 

Ari Leinonen (S) menar att han förstår att det funnits en brist av information och menar att det gått för fort. Tanken var att beslut i frågan skulle komma redan nästa vecka, men det har nu skjutits på till i början av december för att få mer tid att utreda vad en flytt skulle innebära för de som berörs av den.

– Vi skjuter på det till i december, så får vi mer tid till beredning och titta på möjligheter så att vi kan ha kvar den här verksamheten på ett bra sätt, så att alla berörda får vara med på ett annat sätt, säger han.

Hör ombudens kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.