Ari Leinonen (S), fritidsnämndens ordförande i Umeå, säger att: ”Vi har stor förståelse för att många föreningar har det svårt just nu”. Foto: SVT

En miljon till föreningar i Umeå – förstärkt stöd under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsnämnden har beslutat att avsätta 500 000 kronor till utökade bidrag för föreningar i Umeå kommun, ytterligare en halv miljon ska avsättas som kompensationsstöd till föreningar som drabbats hårt ekonomiskt av pandemin.

Nämnden grundar sitt stödbeslut utifrån det läge som många föreningar befinner sig i på grund av coronapandemin.

De skriver i ett pressutskick att det har inkommit ett flertal skrivelser till fritidsnämnden under året om behovet av att ytterligare stötta föreningslivet från kommunens sida.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi har stor förståelse för att många föreningar har det svårt just nu. Vi kan inte träffas som vi brukar vilket innebär färre föreningsaktiviteter och med det mindre intäkter och bidrag. Vi hoppas kunna skapa större förutsättningar för föreningslivet genom dessa särskilda insatser, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden i pressutskicket.

Nämnden menar att stödet, som är på totalt 1 miljon kronor, ryms inom budgeten för föreningsstöd eftersom ansökningarna har blivit färre.

– Vi omprioriterar de föreningsstöd vi har för att de ska möta de speciella behov som finns just nu. Vi gör vårt bästa för att föreningarna i Umeå ska kunna fortsätta bedriva viktig verksamhet efter det här, säger Lennart Johansson (M), vice ordförande i fritidsnämnden i pressutskicket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet