Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att föreslå ett nytt nationellt planeringsmål för vindkraften. Enligt det gällande målet ska Sverige producera 10 terawattimmar (TWh) vindkraft 2015. Det är ett ambitiöst mål med tanke på att vindkraften i dag producerar 1,4 TWh el.
Målet: 30 TWh per år
Nu föreslår Energimyndigheten att planeringsmålet för elproduktion från vindkraft bör sättas till 30 TWh år 2020.
Bakgrunden är de målsättningar som EU har ställt upp vad gäller användning av förnyelsebar energi. De målen säger att EU ska ha minskat sina koldioxidutsläpp med minst 20 procent till 2020, och dessutom ska 20 procent av den energi som produceras komma från förnyelsebara källor. För att klara det målet måste samtliga 27 medlemsländer bidra med en bestämd del.
I slutet av januari 2008 väntas EU-kommissionen komma med ett förslag till bördefördelningen mellan medlemsländerna, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
Tre typer av energi
I det tidsperspektivet ser myndigheten bara tre realistiska energislag som tillsammans med effektivisering markant kan bidra till att uppfylla de åtaganden som kommer att åläggas Sverige. Det är biobränslebaserad elproduktion, som producerar både värme och el, det är biodrivmedel och det är vindkraft.
– Förutsättningen för det vi föreslår är att man måste planera för en större utbyggnad om man ska kunna uppfylla de mål som förmodligen kommer att bli tvingande från EU. För att komma en bit på väg så krävs det ett antal åtgärder som till exempel en förenklad tillståndsprocess. Och när det gäller havsbaserad vindkraft så krävs det kanske mer stöd, säger Energimyndighetens generaldirektör Thomas Korsfeldt.
”30 TWh vindkraft förutsätter beroende på effekt och vindläge en ökning från dagens cirka 800 vindkraftverk till 3 000-6 000 verk till land och havs”, skriver Energimyndigheten.
”Vi måste höja ambitionsnivån”
Myndigheten föreslår att en tredjedel av vindkraften ska produceras till havs och resten på land.
– Ska vi klara de tuffa målen om 20 procent mer förnyelsebart till 2020 så behövs det mer vindkraft. Vi måste höja ambitionsnivån. Planeringsprocessen måste samordnas mycket bättre liksom samrådet, säger näringsminister Maud Olofsson.
Hon tror att det motstånd som lokalt finns mot vindkraften beror på att de som bor där inte själva får ut något av den.
– De som bygger ut tjänar mycket pengar medan människor som bor där bara ser vindkraftverken.
TT