Enormt vikariebehov inom fritidshemmen i Umeå: ”Det är en pressad kår”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ont om personal inom grundskolan och på fritidshemmen i Umeå kommun. Behovet av vikarier har varit som störst nu under pandemin.

– Om vi pratar i närtid så är det ett enormt vikariebehov i dag. Vi behöver alla som kan, vill och har förmåga att jobba i vår verksamhet. Det är verkligen ont om folk, både på vårt eget fritidshem och även på andra runtom i stan, säger förskole- och fritidsläraren Per Edberg på Tomtebogård.

För att möta behovet av fritidspersonal har Umeå kommun startat en personalpool mot just fritidshem. Ett initiativ som välkomnas av Per Edberg, som också är huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Umeå.

– Det är väldigt efterlängtat och något som vi i Lärarförbundet har efterfrågat i många år. Men den kommer inte att betyda jättemycket i det här akuta läget i pandemin utan mer på sikt, säger han.

Hur känns det när man inte får tag på vikarier?

– Att man samtidigt som man är med barnen ska försöka bemanna, det är oerhört stressande för många i våra fritidshem. Det är en väldigt pressad kår just nu, säger Per Edberg.

Hör Per Edberg beskriva läget kring bemanningen på fritidshemmen i Umeå i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.