Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Behovet är stort – och orsaken till det är dels pandemin”, hör Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör för grundskola, i klippet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Tufft bemanningsläge för grundskolan i Umeå – kommunen startar vikariepool

Publicerad

Umeå kommuns behov av vikarier inom grundskolan har ökat kraftigt under pandemin. Nu startar kommunen en personalpool inriktad mot fritidshem.

– Syftet är att öka kvaliteten genom att öka kontinuiteten och förbättra tillgången på vikarier, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör för grundskola.

Personalpoolen är ett pilotprojekt som utbildningsförvaltningen startar på uppdrag av för- och grundskolenämnden. Sedan tidigare finns en pool riktad till förskolan, den nya är till för fritidshem.

– Tillsammans med de fackliga parterna ser vi att det är framför allt inom fritidsverksamheten vi behöver säkra en ökad vikarietillsättning, säger Christopher Granberg.

Vill ha fler personalpooler

Just nu pågår rekryteringen av sex personer till personalpoolen och förhoppningen är att de ska kunna börja jobba inom ett av Umeå kommuns skolområden redan i februari.

Projektet kommer så småningom utvärderas.

– Fungerar det här väl är tanken att utöka med fler personalpooler. Då kommer vi fortsätta föra samtal med våra fackliga företrädare om huruvida det skulle vara möjligt att starta en personalpool för grundskolan, säger Christopher Granström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer