Erik fångade våldsamma älgmötet på film

Publicerad

Eftermiddagspromenaden med hunden Elsa fick en otippad vändning när Erik Westin plötsligt fick syn på en älg. Han plockade upp sin telefon för att filma mötet – då gick älgen till attack.

Under torsdagseftermiddagen begav sig Erik Westin ut på en promenad tillsammans med hunden Elsa i skogen på Tomtebo. Knappa 20 meter in i skogen innan Elsa blev nyfiken.

– Jag såg att hunden blev intresserad, då såg jag älgarna, en ko med två kalvar, berättar Erik.

Blev tvungen att kasta sig åt sidan

Erik berättar att Elsa är en älghund och han är själv jägare, därför hade han ingen tanke på att älgen skulle göra det den gjorde.

– Jag har jagat i några år och när man ser vilt och de ser en så springer de iväg. Nu stod den där och tittade på mig och stod stilla. Hunden stod och skällde och jag tog upp telefonen för skoj skull och då märkte jag att den började röra sig mot mig och började springa. Då blev jag tvungen att hoppa åt sidan, man är inte så kaxig när en älgko som väger 200 kilo kommer springandes mot en, berättar han.

Han fick inga skador mer än smäll på armen när älgen rusade vidare på stigen för att senare vika av in i skogen.

Polisen har eftersöksjägare på standby

Efter händelsen ringde Erik till polisen som beslutade om skyddsjakt på älgen. Eftersöksjägare kallades ut men kalvarna ska dock inte skjutas eftersom de klarar sig utan sin mamma vid det här laget.

Under fredagen har polisen ingen status på om älgen skjutits. Om man däremot har sett den får man gärna höra av sig berättar polisens RLC-kommunikatör Liv Fahlén då polisen har eftersöksjägare som är redo att rycka ut.

Vid båda tillfällena, när kvinnan attackerades och denna händelse, fanns en hund med vilket kan ha betydelse menar Joakim Lundqvist på polisen.

– Det har viss betydelse, hon har ju sina ungar som hon är rädd om och vill skydda. Men hon har ju bott där för länge nu och har börjat försvara sig och är inte rädd för människor längre. Samtidigt är det inte bara att gå in i ett bostadsområde och skjuta så det måste skötas diskret, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer