Hör Erika Bjuhr om tillverkningen av ekologisk hudkräm Foto: SVT

Erika i Sorsele satsar på ekologiska hudvårdsprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Ekologiska hudvårdsprodukter är än så länge en liten del av kosmetikaförsäljningen i Sverige, men andelen växer enligt en marknadsrapport. Äntligen, tycker företagaren Erika Bjuhr i Sorsele som tillverkat sina egna hudkrämer i många år.

Erika Bjuhr i Sorsele startade verksamheten för 15 år sedan men den här historien börjar långt före det.

– Mina barn hade när de var små så svåra vätskande eksem att jag fick blöta lös dem från sänglakanen, berättar hon som fick mjukgörande och kortison men upplevde att barnen bara kliade ännu mer.

Hon började läsa innehållsförteckningar och lära sig så mycket som möjligt.

– Sen kavlade jag upp armarna, började tillverka egen kräm och märkte skillnad. På den vägen blev det, konstaterar Erika Bjuhr.

”Bra att allt fler blir medvetna”

I stora drag har det för henne handlat om att välja bort vissa kemikalier, plaster, parfymer och oljor, och nu visar branschens egna sammanställning av marknadsläget som gjorts i år att försäljningen av det som kallas ekologisk hudvård – ökar.

– Det är bra att allt fler blir medvetna. Det är dit jag strävat genom att försöka informera, för det är ingen som tar beslut åt oss, vi måste själva ta reda på vad som är bra och dåligt för oss, säger Erika Bjuhr.

Liten del av marknaden

Men fortfarande är andelen som kallas för ekologisk liten. Enligt företaget Agrovektor som gjort rapporten, utifrån en enkätundersökning i branschen och i samarbete med Business Sweden, utgör ekologiska produkter bara fem procent av den totala kosmetikamarknaden som år 2017 uppgick till 22 miljarder kronor i Sverige.

I videon kan du se lite av hur tillverkningen går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.