Foto: TT

Oklara regler för vad som är ekologiskt

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen ekologisk hudvård och behöver vi överhuvudtaget alla de hudkrämer som finns på marknaden? Åsikterna går isär och det finns idag inga garantier för att ekomärkta hudvårdsprodukter verkligen är ekologiska.

Det finns EU-regler som talar om huruvida vår mat kan räknas som ekologisk, men några sådana regler finns ännu inte vad gäller hudvård i Sverige.

Därför har branschen via en gemensam organisation, NOC Sweden, kommit fram till ett antal kriterier som ska vara uppfyllda för att en produkt ska få kallas ekologisk och/eller naturlig.

Eko inte alltid bättre

För konsumenten finns det alltså idag inga garantier för att en ekomärkt produkt verkligen är ekologisk. Även om den marknadsförs som ekologisk så är det enligt experterna inte alls säkert att den är bättre ur allergi-, miljö-, eller hudvårdssynpunkt.

Läkemedelsverket konstaterar att EU:s kosmetikaregler utgår från att kosmetiska produkter ska vara säkra för människans hälsa oavsett om de kallas för ekologiska eller inte.

– Men visst kunde det vara bra med gemensamma regler om ekologisk kosmetika eftersom samma spelregler då gäller för alla tillverkare om vad som får påstås om produkten, säger Josefin Liljeteg som är biträdande enhetschef vid Läkemedelsverket.

Kräver att konsumenter tar stort ansvar

Myndigheten utövar också tillsyn över ett företag som Erika Bjuhrs (på samma sätt som gäller för andra företagare) och kontrollerar att hennes burkar innehåller vad som står på etiketten.

– Det är en djungel och kräver att vi som konsumenter tar ett stort eget ansvar, konstaterar företagaren Erika Bjuhr i Sorsele, som tillverkar egna hudkrämer.

Hon fortsätter:

– Sedan har alla människor olika behov och det viktiga är att ta reda på sina egna behov. Kanske behöver jag inte så många olika produkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.