Detta har hänt under rättegången – se genomgång i klippet Foto: SVT

Ersbodaskjutningen: Åklagaren vill att 30-åringen får livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

30-åringen som åtalats för mord och mordförsök efter dödsskjutningen på Ersboda bör dömas till livstids fängelse. Det sade åklagaren under rättegångens sista dag. Tidigare i veckan tog åklagarens huvudvittne tillbaka utpekandet av 30-åringen.

Åklagaren yrkar att den misstänkte ska fällas för mord, tre fall av mordförsök, narkotikabrott, olovlig körning och flera andra mindre brott.

– Det är ställt utom rimligt tvivel, menar jag, att det är han som är gärningsman, säger åklagare Anderas Nyberg.

Dödsskjutning på Ersboda

Det är det sammanvägda värdet av bevisningen som visar att den åtalade bör dömas för dödsskjutningen enligt åklagaren, som påpekar att målet haft sina utmaningar.

Åklagaren: Minst en person riskerar åtal för mened

Tidigare i veckan backade huvudvittnet, som medgett att han var på plats under skottlossningen och tidigare själv varit misstänkt, från sitt utpekande av den åtalade 30-åringen. Vittnet menar att han känt sig pressad av polisen och därför ljugit i förhör.

Åklagare Andreas Nyberg menade under dagens förhandling att vittnets incitament att tala sanning för polis försvann när han själv släpptes ut ur häktet.

– Det är så typiskt i den här typen av mål att man inte ska prata. Det är utifrån det fullt förklarligt att han ändrat sina uppgifter i rättegången.

Han menar också att minst en person riskerar åtal för mened efter att ha ljugit i rätten. Påföljden bör med tanke på brottet bli den hårdaste.

– Jag yrkar att straffet ska bestämmas till livstids fängelse och att han ska bli kvar i häktet tills domen får laga kraft.

Vittnets utpekande i sig inte bevis nog för en fällande dom, enligt åklagaren, men sammanvägt menar han att bevisningen tillräcklig.

Försvaret: Han ska frikännas

Försvarsadvokaten Jens Nyström pekar på en rad brister i bevisningen som öppnar för att det finns en annan skytt än den nu misstänkte. Bland annat att en annan persons DNA hittats i bägge handskar som en polispatrull hittade nära mordplatsen och som också bär spår av ammunitionen som avlossades på platsen. Den andra personen har inget alibi för mordnatten.

– Det går inte med säkerhet säga att han är skytten. Det finns alternativa gärningsmän som gör att vi inte kan döma honom. Han ska frikännas och omedelbart sättas på fri fot. Han har redan suttit häktad i två månader.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet