EU-kommissionär imponerad av Umeås elbussar

Publicerad

Det har varit vissa inkörningsproblem när man i Umeå har satsat på elbussar med batteridrift. Men EU:s energikommissionär, slovaken Maroš Šefčovič, var mäkta imponerad över Umeås satsning när han besökte staden under fredagen.

– Jag såg elbussarna direkt vid flygplatsen när jag kom. Det är fantastisk att se att den här typen av bussar fungerar så bra i ett så tufft klimat som Umeå har på vintern, säger han och fortsätter:

– Jag brukar använda Umeå som exempel på en stad som har lyckats så bra med energieffektivisering på transportsidan. Då borde det gå i övriga Europa också.

EU-kommissionär träffade studenter i Umeå

Under sitt besök i Umeå passade han på att träffa studenter på Umeå universitet och diskutera hur vi ska minska utsläppen inom EU. Han tittade även på Umeå kommuns satsning på solpaneler på Ålidhem.

Planerna på en ny hybridfärja över Kvarken, driven av gas, kände EU-kommissonären Maroš Šefčovič väl till.

– Vi kommer att stödja det så mycket vi kan. Jag förklarade för studenterna att vi vill snabba på utbyggnaden av ny infrakstruktur för alternativa bränslen. Då är bland annat gas för att driva båtar mycket intressant.  

Kommer ni att stödja projektet?

– Definitivt, ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.