Eventarrangör om riskerna med flyboard

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Ström är en av Sveriges eventarrangörer som erbjuder flyboardturer. Han säger att det är tragiskt att det nu har skett en flyboardolycka i Umeå och menar att det inte är riskfritt med att åka flyboard.

– Jag vet inte alls vad olyckan berodde på. Det är viktigt att personen som sitter på vattenskotern kan göra en riskanalys innan det är dags för att åka flyboard. Om personen faller i vattnet och glider mot vattenskotern går det inte att bromsa, säger Henrik Ström, eventarrangör i Stenungsund.

Även om det finns risker menar Henrik att det är ovanligt med olyckor. Innan åket hålls ofta en genomgång som förklarar hur flyboarden styrs samt vilka handsignaler som ska användas för att kommunicera med varandra i vattnet. Säkerhetsutrustning såsom flytväst och hjälm tas på innan flyboarden kopplas fast runt fötterna. 

– Vi har kört detta i tolv år och haft en fläskläpp som värsta skada. Det är fysiskt krävande av lår och mage men även för armarna. Det kan vara svårt att hålla balansen när det är strömt och vågigt men när du väl kommer över ytan blir det lättare, säger Henrik Ström.

Hör Henrik Ström i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.