En delad bild som visar två sektioner; till vänster en person i en blå jacka och skjorta, och till höger en stor byggnad med en grå fasad och skylten ”northwork” synlig. Området vid byggnaden innehåller stenblock längs en asfalterad väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta talar för och emot Northvolt – här svarar experten Arne Müller om vad han tror blir avgörande för utvecklingen. Foto: SVT

Experten Arne Müller om storvarslet: Finns saker som talar för Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det just nu är mörka moln över Northvolt efter beskedet om storvarslet finns det saker som talar för företaget, menar frilansjournalisten och författaren Arne Müller.

Han har skrivit böcker om den gröna industrin och investeringarna i norra Sverige.

– Det finns en stark vilja från EU att få till någon form av europeisk batterifabrik och inte komma ännu mer på efterkälken, säger Arne Müller.

Northvolt varslar personal

Överblick

Analys: Northvolts kris ger huvudvärk för Volvo Cars

Nu har Northvolts kris i norr gett huvudvärk på Hisingen i Göteborg. Volvo Cars kan snart stå utan partner och en batterifabrik med 3 000 anställda står på spel. Samtidigt kan Northvolts kris förvärras ytterligare med dagens besked, menar SVT:s granskande reporter Kristina Lagerström i en analys.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter Northvolts varsel: Näringslivet i Skellefteå har klarat sig bättre än befarat

En kartläggning visar att det lokala näringslivet har påverkats av Northvoltkrisen i mindre grad än vad man först trodde. Det presenterades under en presskonferens med Skellefteå kommun, regionen och länsstyrelsen.

– Av de runt 144 företag som intervjuats säger ungefär tio procent att de kommer att varsla, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i Skellefteå.

Volvo vill köpa ut Northvolt ur gemensam satsning

Volvo Cars vill köpa Northvolts andel i det samägda batteritillverkningsbolaget Novo Energy, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

”Denna åtgärd görs efter att Northvolt AB brutit mot parternas aktieägaravtal genom att inte uppfylla sina förpliktelser när det gäller finansiering”, skriver bolaget.

Inget företag har sökt regionens krisstöd

I torsdags kom beskedet att Region Västerbotten tagit fram ett tillfälligt stöd för att hjälpa underleverantörer som drabbats av Northvolts massuppsägningar. Men än så länge har inget företag sökt, enligt Patrik Sällström vid Region Västerbotten.

Regionen har avsatt 20 miljoner kronor av statliga utvecklingsmedel för att minska risken för konkurser och att personal sägs upp. Pengarna kan bland annat gå till kompetensutvecklingsinsatser.

Insatsen har bland annat fått kritik från Tobias Indén som är docent i rättsvetenskap vid Umeå universitet. I en intervju med Sveriges radio menade han att det bryter mot lagen att gynna enskilda företag. Men det håller inte regionens utvecklingsdirektör Patrik Sällström med om.

- Jag vill betona att företagsstödet är fullt lagligt och följer regler för offentligt stöd, det påverkar inte häller hälso- och sjukvårdens ekonomi. Det finansieras inte av skattemedel utan direkt av staten genom särskilt riktade medel, säger han på en presskonferens under tisdagen.

Scanias vd om Northvolt: "Vi tittar på vilket bästa sätt vi kan hjälpa dem"

Rekord i produktion och leveranser och ett kraftigt vinstlyft präglar tredje kvartalet för lastbilstillverkaren Scania. Men orderingången pekar tvärt nedåt.

Scania deltar i samtalen om batteritillverkaren Northvolts finansiella problem, enligt vd Christian Levin.

-Självklart är vi med i diskussionerna, som vi alltid är när en leverantör får bekymmer. Vi tittar på vilket bästa sätt vi kan hjälpa dem.

Enligt Levin har Northvolt efter en anpassning av leveransplanerna i våras levererat de battericeller Scania behöver.

-I förhållande till vad vi kommit överens om.

-Vi ligger väldigt nära dem industriellt och hjälper till med upprampningen.

Joakim Goksör/TT

Efter Northvoltkrisen – hur går det egentligen med den gröna omställningen?

Den gröna industriboomen i Sverige har drabbats av flera bakslag den senaste tiden. Nyheterna om krisande batteritillverkning, senarelagda prestigeprojekt och stoppade bränslesatsningar har avlöst varandra.

Men är läget så dystert som det ser ut? I videon har SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg tittat på helheten: var befinner sig den gröna omställningen just nu?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Moa, 21, jobbade på Northvolt i Skellefteå i tre år – är nu uppsagd

För en vecka sen fick 21-åriga Moa Olsén veta att hon blir uppsagd från sitt jobb på Northvolt i Skellefteå. Hon är därmed en av över 1 100 som tvingas lämna arbetsplatsen. Nu berättar hon om stämningen på batterifabriken efter beskeden.

– Det har varit väldigt mörka dagar, säger Moa Olsén.

Northvolt stänger modulby i Skellefteå – 500 anställda tvingas flytta

Northvolt lägger ner modulbyn i Ursviken i Skellefteå med drygt tre veckors varsel. De anställda tvingas nu flytta till andra moduler på området Solbacken.

– Det är totalt kaos, säger en anställd på camp Ursviken som SVT har pratat med.

Samtidigt är Northvolt skyldig miljoner i hyra.

Knökfullt på jobbmässa i Skellefteå efter Northvolts massuppsägning

Förra veckan blev det klart att omkring 1 100 personer måste lämna det krisdrabbade Northvolt i Skellefteå. Rekryteringsmässan som hölls i Sara kulturhus på fredagen blev den största i kommunens historia, enligt kommunalrådet Lorents Burman (S).

– Vi planerar att ha fyra sådana här mässor, men frågan är om det räcker. De hinner inte prata med alla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet