Experten förklarar: Så tvättas pengar med hjälp av fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonbelopp misstänks ha tvättats genom fastighetsaffärer i Boliden och Burträsk. I videon förklarar Anna Lundström, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten i Umeå, hur det går till när pengar tvättas med hjälp av fastigheter.

En kvinna står åtalad för grov penningtvätt i samband med en rad fastighetsaffärer i Boliden och Burträskområdet. Ekobrottsmyndighetens kartläggning visar på över 50 fastighetsaffärer i områdena under några år.

Penningtvätt kan genomföras på flera olika sätt, att använda fastighetsköp är bara ett. Men det finns flera anledningar att just fastighetsköp används, enligt Anna Lundström, specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Penningtvätthärva i norra Sverige

– Fastigheter har idag ett väldigt högt värde, det är sannolikt att de går upp i värde och det är också möjligt att dölja ägandet av fastigheten. Det är några faktorer som spelar in när man väljer just fastigheter för att tvätta pengar, säger hon.

Hur används fastigheter för att tvätta pengar? Se mer om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet