Rätten har höjt straffet till fyra års fängelse och har också fastställt tingsrättens beslut om skattetillägg och näringsförbud i fem år. Foto: SVT

Kvinna i Boliden tvättade miljoner – hovrätten skärper straffet: ”Grovt brott”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för den kvinna i 50-årsåldern som tvättat miljontals kronor i Boliden, utanför Skellefteå. Hovrätten höjer fängelsestraffet till fyra års fängelse.

– Eftersom hovrätten bedömt samtliga fall av näringspenningtvätt som grova brott har påföljden skärpts, säger rättens ordförande hovrättslagman Susanne Lundgren Jonasson.

Kvinnan dömdes i september för en penningtvätthärva i Skellefteå tingsrätt till tre år och sex månaders fängelse. Kvinnan överklagade domen och yrkade på att hon skulle frikännas.

Även åklagaren överklagade domen och menade att alla näringspenningtvättsbrott skulle bedömas som grova och att fängelsestraffet skulle skärpas.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Hovrätten för Övre Norrland går nu på åklagarens linje och skärper straffet för kvinnan. Rätten har höjt straffet till fyra års fängelse och har också fastställt tingsrättens beslut om skattetillägg och näringsförbud i fem år.

Kvinnan ska sitta häktad i väntan på att fängelsedomen kan verkställas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll på penningtvättshärvan i Boliden på en minut. Foto: Tommy Forsgren, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet