Rättegången som skulle hållas blev aldrig av och misstänkta kvinnan är ortfarande försvunnen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkta kvinnan i penningtvättshärvan försvunnen – rättegång ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som är misstänkt huvudperson i penningtvättshärvan i Boliden dök aldrig upp till rättegången vid Skellefteå tingsrätt.

Nu ställs samtliga förhandlingar in och en internationell efterlysning kan bli aktuell.

– Det är besvärligt för alla inblandade och innebär stora kostnader. Det blir särskilt problematiskt i ett så stort mål, säger Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Kvinnan misstänkts för skattebrott och för att ha tvättat pengar för miljonbelopp i Boliden. Rättegången startade 10 maj, men kvinnan dök aldrig upp.

Hon häktades i sin frånvaro och har sökts av polis, men har fortfarande inte anträffats.

– Hon har eftersökts inom landet mot olika adresser utan framgång, vilket gör att det kan bli aktuellt att gå vidare med en efterlysning internationellt, säger Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Planerade förhandlingar ställs in

Under gårdagen fattades beslut om att ställa in samtliga förhandlingar. Totalt var åtta ordinarie förhandlingar planerade och några reservdagar.

– Det är olyckligt och även om vi skulle hitta henne är tiden för knapp för att avsluta förhandlingen, säger Niklas Jeppsson och fortsätter:

– Det är besvärligt för alla inblandade och innebär stora kostnader. Det blir särskilt problematiskt i ett så stort mål med många parter och utsatta datum. Många har varit inställda på att få ärendet prövat, säger Niklas Jeppsson.

I nuläget har inte något nytt rättegångsdatum satts.

60 sekunder: Få koll på fallet i Boliden – så misstänks miljoner ha tvättats 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet