Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två kvinnor och en man står nu inför rätta, misstänkta för skattebrott och för att ha tvättat pengar för miljonbelopp. Hör åklagaren Niklas Jeppsson berätta om varför han väckte åtal. Foto: Tommy Forsgren/SVT, Patrik Samuelsson/SVT

Misstänkt penningtvätt för mångmiljonbelopp i Boliden – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleds en stor rättegång om penningtvätt och skattebrott i Boliden utanför Skellefteå. En kvinna som blivit känd i trakten för sina många fastighetsaffärer och ett mäklarpar från Norrbotten står inför rätta misstänkta för skattebrott och för att ha tvättat pengar för miljonbelopp.

– Det handlar om grova brott, säger åklagare Niklas Jeppsson. 

Det var Skatteverket som först började granska kvinnans affärer. Det tillsammans med signaler som polisens underrättelsetjänst snappat upp i Boliden- och Burträskområdet gjorde att Ekobrottsmyndigheten påbörjade en utredning.

– Det får nog sägas vara ovanligt att det köps upp så här mycket fastigheter på så kort tid i den här typen av orter, säger Niklas Jeppsson, åklagare på ekobrottsmyndigheten.

Ett mäklarpar från Norrbotten som också är åtalade misstänkta för näringspenningtvätt och bokföringsbrott har innan rättegången nekat brott. Det gör även kvinnan enligt hennes advokat Abdel-Hay Alami.

Kvinnan:

• Spindeln i nätet i en rad fastighetsaffärer i Boliden-  och Burträsk sedan 2014.

• Med stora pengar från utlandet har pengar har det köpts över 50 fastigheter i området under några års tid.

• Fastigheterna har också köpts, sålts eller blivit gåvor mellan släkt, familj och vänner över 120 gånger.

Mäklarparet:

• Mannen driver en mäklarbyrå i Norrbotten och har hjälpt till med pappersarbetet vid ett flertal av fastighetsaffärerna.

• Mannens fru har skött kvinnans bokföring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet