Skellefteå tingsrätt Foto: Patrik Samuelsson/SVT Nyheter Västerbotten

Bolidenkvinnan vittnar i rättegången: ”Jag minns inte riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 50-årsåldern har ställts inför rätta misstänkt för en penningtvättshärva i Boliden, i Skellefteå kommun. Under hennes vittnesmål i rätten nekar hon till allt hon anklagas för.

– Det stämmer inte, säger hon.

Det är tre personer som åtalas för penningtvätthärvan i Boliden. Kvinnan i 50-årsåldern åtalas misstänkt för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt.

Under vittnesförhöret under rättegången inledde hon med att berätta om sin egen bakgrund.

Tar avstånd från anklagelser

Hon berättade att hon inte hade någon erfarenhet av att driva företag när hon startade sitt första bolag. Det är också en förklaring hon själv anger till varför det är så många saker som blivit fel.

Fastighetsaffärerna har skett i samarbete med en bulgarisk man och en ukrainsk, numera avliden, kvinna som hon är bekant med. Anklagelsen om penningtvätt tar hon starkt avstånd från.  

– Anklagelserna om penningtvätt stämmer inte, hade det funnits minsta misstanke om det hade inte köpen ägt rum över huvud taget. Jag litade på att banken också hade kontrollerat alla transaktioner, säger hon.  

Åklagaren menar att Bolidenkvinnan under onsdagens vittnesmål på ett bättre sätt än tidigare kunde redogöra för hur hon finansierat sina fastighetsaffärer och var pengarna kommit ifrån.

– Under tidigare förhör har hon inte berättat så mycket. Nu har hon lämnat mer utförliga uppgifter, konstaterade åklagaren Niklas Jeppson under onsdagens förhandling i tingsrätten.

Minns inte hur saker gått till

I övrigt under dagen återkom den åtalade kvinnan om och om igen till att hon inte minns hur saker gått till. Bolidenkvinnans advokat kommer senare under veckan att ställa frågor till henne om det som har hänt.

Rättegången beräknas pågå till mitten av september. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll på penningtvättshärvan i Boliden på en minut. Foto: Tommy Forsgren/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet