I mejlet till tingsrätten skriver kvinnan bland annat: ”Om ni vill att det ska vara en domstol då ska det vara det, om ni vill göra en show så vill jag inte delta i detta”. Foto: SVT

Efterlysta kvinnan i Boliden i mejl till tingsrätten: ”Om ni vill göra en show så vill jag inte delta”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som är misstänkt i penningtvättshärvan i Boliden dök aldrig upp vid rättegången och söks av polis i hela landet.

Nu har hon skickat ett mejl till tingsrätten i Skellefteå.

– Om ni vill göra en show så vill jag inte delta i detta, skriver hon.

Efter att kvinnan inte dök upp till rättegången har polisen letat febrilt utan resultat.

– Hon har eftersökts inom landet mot olika adresser utan framgång, vilket gör att det kan bli aktuellt att gå vidare med en efterlysning internationellt, sa Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten tidigare.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Har mejlat till tingsrätten

Nu har kvinnan hört av sig till Skellefteå tingsrätt via mejl, vilket Norran var först med att berätta.

– Min situation är ohållbar. Jag orkar inte medverka i salen, skriver hon bland annat.

Bolidenkvinnan: ”Det är ingen show”

I mejlet önskar hon att få delta i rättegången via webblänk från Stockholm.

”Det skulle underlätta för mitt mående. Jag är inte rädd för domstolen, men cirkusen omkring domstolen är jobbigt för mig just nu. Med cirkusen, menar jag onödiga personer, media och liknande. Det här handlar om en människas liv, det är ingen show som man ska komma och titta på”, skriver hon och säger sig vara beredd att ställas inför rätta.

”Om ni vill att det ska vara en domstol då ska det vara det, om ni vill göra en show så vill jag inte delta i detta, speciellt just nu när jag har det svårt”, skriver hon.

Ytterligare personer anhållna

Under tisdagen anhölls också ytterligare två personer som är misstänkta för grov näringspenningtvätt. Brotten ska ha skett ett par år efter den fastighetshärva som Bolidenkvinnan misstänks för.

– De har samröre med den andra utredningen och förundersökningen i Bolidenområdet. De misstänkta nekar till brott, säger åklagare Niklas Jeppsson.

Niklas Jeppsson har på sig till på fredag att besluta om han ska begära dem häktade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet