Foto: SVT

(FP) vill införa psykiatrisk akutbil

Uppdaterad
Publicerad

I en motion till landstingsfullmäktige kritiserar Folkpartiet den ojämställda sjukvården för psykiskt sjuka.

Landstingsgruppledaren Marianne Normark (FP) är den som tagit initiativet till motionen, som nu väntar på att behandlas i fullmäktige. Normark menar att psykiskt sjuka har rätt att bli behandlade som vilken sjuk person som helst och att så inte är fallet i dag.

– Kroppsligt sjuka patienter blir hämtade med ambulans och omhändertagna av specialutbildad sjukpersonal. När psykiskt sjuka blir omhändertagna så är det av polis. Detta vänder vi oss mot.

Folkpartiet menar att den sjuke i stället borde få möta en psykiatrisjuksköterska, som har större och bredare kunskap än polisen, som i dagsläget är dem som larmas om en psykiskt sjuk person behöver hjälp eller vård.

– Polisen gör ett bra jobb, men det finns ingen anledning att särbehandla personer som efterfrågar hjälp för psykiska problem.

Populärt i Stockholm

Förslaget innebär nu att Folkpartiet i Västerbotten lyfter frågan om en psykiatrisk akutbil, något som testats i bland annat Stockholm och som fungerat bra.

– Mottagandet har varit bra från både patienter, sjukvården och polis. I nästan alla fall i Stockholm, där akutbilen använts, kunde polisen lämna platsen tidigt under omhändertagandet. Det visar på att det är en sjukvårdsfråga mer än en polisiär angelägenhet, säger Marianne Normark.

Osäker på mottagandet

Akutbilen skulle i dagsläget vara en angelägenhet för Umeå, men om förslaget gillas kan det även bli aktuellt i övriga länet. Frågan har aldrig tidigare lyfts i Västerbotten och Normark är osäker på hur yrkandet kommer att tas emot.

– Vi pratar ofta om att det ska vara en jämställd sjukvård, men så är det inte. Jag hoppas att den här frågan kommer att belysa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.