Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Risk att lokaltrafiken läggs ner om inte fler åker – hör busschauffören, kommunalrådet Roland Sjögren (KD) och Lyckselebor om bussen. Foto: SVT, Anders Öhlund

Få åker lokalbussen i Lycksele – busschauffören: ”Oftast tomt”

Publicerad

Lokaltrafiken i Lycksele, som varit pausad i några år, började rulla igen i i augusti. Men det är inte många som åker bussen – vissa dagar bara en person. Nu finns det risk för nedläggning när försöksperioden är slut.

– Oftast är det tomt i bussen. säger Ronny Johansson, en av busschaufförerna.

Efter att ha saknat lokaltrafik de senaste sju åren gjordes ett omtag i höstas. Under ett år görs ett försök med lokalbussar igen.

Men försöket har inte blivit någon succé – sen slutet av augusti fram till jul har bara omkring 400 Lyckselebor åkt lokalbussen.

”Fler turer kostar miljoner”

Kommunen har satsat ungefär 600 000 kronor på detta. Bussarna går dock inte hela tiden utan ett par timmar på morgonen och några timmar på eftermiddagen.

– Vill vi ha fler turer kommer det att kosta flera miljoner. Pengarna ska tas någonstans ifrån. Min bedömning är att om det inte blir fler resenärer i Lycksele läggs trafiken ned till hösten, säger kommunalrådet Roland Sjögren (KD).

I videon hör du vad några Lyckselebor tänker om lokalbussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.