Foto: SVT

Få byggen av hyresrätter oroar hyresrättsföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio lägenheter som byggts i Umeå sedan 2013 är bostadsrätter. Bara tre av tio är hyresrätter. Det visar en bearbetning av SCB:s statistik som SVT Nyheter Västerbotten har gjort.

Sedan 2013 har bara tre av tio lägenheter som byggts i Umeå varit hyresrätter, resten är bostadsrätter. Det visar en statistik från SCB som SVT Nyheter Västerbotten har bearbetat. Henry Magnusson som är regionchef för Hyresgästföreningen i Norrland ser inte positivt på utvecklingen.

– Det här är en utveckling som inte är bra. Det som händer är att vissa grupper inte kan komma in på bostadsmarknaden, exempelvis ungdomar och människor som nyligen kommit till Sverige, säger han.

Utveckling som driver upp boendekostnaderna

Mellan 2013 och 2016 byggdes det 822 hyresrättslägenheter i Umeå. Under samma tidsperiod byggdes 1923 bostadsrätter, vilket motsvarar sju av tio nybyggda lägenheter. I Skellefteå var fördelningen den omvända. Av drygt 500 nybyggda lägenheter var 62 procent hyresrätter och 38 procent bostadsrätter.

Hyresgästföreningen är oroad över fördelningen av byggandet i Umeå.

– Att det byggs så få hyreslägenheter bidrar till att driva upp boendekostnader på hela bostadsmarknaden, menar Henry Magnusson.

Byggnadsnämndens ordförande oroad

Inte heller Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden i Umeå, tycker att det är lyckat med den kraftiga övervikten för bostadsrätterna.

– Om man ser till totalen skulle 50-50 vara en bra fördelning mellan hyresrätt och bostadsrätt. Sedan varierar behoven mellan olika områden. I områden där det finns många hyresrätter borde det kanske byggas mer bostadsrätter och tvärtom i områden med många bostadsrätter, menar Berglund.

Han ser samtidigt tecken på en förändring.

– Nu ser vi att det finns ett stort intresse bland många företag att långsiktigt äga hyreslägenheter. Rikshem som köpt fastigheter med 800 lägenheter i Umeå är ett exempel på det. Fördelningen kommer att se bättre ut framöver, säger Mikael Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.