Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Ida Lindbäck och undersköterskan Kafia Hassan vittnar om ett mindre tryck av covidpatienter på infektionskliniken – hör dem i klippet ovan. Foto: SVT

Få covidpatienter trots ökad smittspridning i Umeå – här besöker SVT infektionskliniken

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Västerbotten skenar enormt. Men trots en ökad spridning är det få patienter som är inlagda med covid-19 på infektionskliniken i Umeå.

– Vi har haft många vårdtunga patienter men få som har haft covid, säger Ida Lindbäck, sjuksköterska.

Under helgen rapporterades den högsta dygnssiffran för nya covidfall någonsin i Västerbotten.

Personalen på infektionskliniken i Umeå har dock inte märkt av någon jätteökning av covidpatienter trots ökad smittspridning. De som har blivit inlagda är oftast i den äldre generationen.

– På senaste tiden har det varit ovaccinerade patienter, men det har funnits dem med dubbelvaccinering som också blivit inlagda, säger Ida Lindbäck.

”Färre till iva”

Ida Lindbäck menar att pandemin varit tuff, speciellt för drygt ett år sedan när flera av deras patienter fick förflyttas till intensivvårdsavdelningen. Idag är det betydligt färre som behöver skickas vidare till iva.

– Det är den jobbigaste perioden jag har haft här. Det var jobbigt för att många fick åka till iva, man gjorde allt man kunde men ibland var det inte nog. Nu har det varit en ganska bra period, säger Ida Lindbäck.

Följ med på infektionsavdelningen och hör Ida Lindbäck i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet