Hör William Vestman Malmi om hur man som förälder kan vara mer närvarande digitalt: ”Spela tillsammans” Foto: Simon Engstrand/SVT

Gamingfamiljen i Umeå vill få in fler föräldrar i spelvärlden

Uppdaterad
Publicerad

I den digitala miljön accepteras att barn beter sig nästan hur som helst. Det menar William Vestman Malmi som tycker föräldranärvaron i barnens digitala lekplats är för låg.

– Jag tror folk inte bryr sig. Man tänker att det är en trygg plats när barnen sitter hemma framför datorn, säger William Vestman Malmi.

På gården och ute i sandlådorna är föräldrarna bra på att delta, men gaming är också ett intresse som lockar många barn. Där är föräldrar inte lika bra på att hänga med, menar William Vestman Malmi, som är projektledare för ”Gamingfamiljen” i Umeå – en mötesplats för spelintresserade familjer.

– I den digitala miljön accepteras det att barn beter sig nästan hur som helst. Föräldrar förfasas över det som händer, men väldigt få befinner sig där och det är ett problem, säger han.

Inte bara spel – även socialt utbyte

Projektet ”Gamingfamiljen” drog i gång i höstas och syftet är bland annat att vara närvarande på barnens digitala lekplats.

– Det är roligt och skoj att spela det här spelet, och man kan utmana sina vänner, säger Gabriel Granberg, 9 år.

Initiativet välkomnas även av föräldrar.

– Mina barn tycker det är jätteroligt att spela TV-spel. Det känns som ett fint sammanhang att hänga i tillsammans, säger mamman Johanna Kanon och fortsätter:

– Jag tänkte min son skulle få vara med andra barn och lära sig spela tillsammans. Så vi började här för den sociala biten.

Föräldrar kan diskutera videovåld och speltid

Allt handlar dock inte om att spela med barnen. ”Gamingfamiljen” har nämligen också blivit en plats där föräldrar kan prata om frågor som videovåld och begränsad speltid.

– Det här är något som föräldrar behöver diskutera och det finns nästan inget forum för detta. Det är väldigt olyckligt och det hoppas vi kunna vara ett forum för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.