Det nybyggda kvarteret Fabriken i Skellefteå förväxlas ibland med batterifabriken som också håller på att byggas. Foto: SVT

Fabriken i Skellefteå byter namn efter förvirringen

Uppdaterad
Publicerad

Två stora projekt i Skellefteå har i folkmun gått under samma namn och skapat förvirring i kommunen. Nu byter projektet ”Fabriken” på Hedensbyn namn till Östra navet.

Lokalen på Hedensbyn som samlar flera av kommunens tekniska verksamheter byter namn till Östra navet. Förhoppningen är att projektet nu ska slippa blandas ihop med batterifabriken – det andra stora byggprojekt som pågår i Skellefteå.

I och med namnbytet frångår kommunen traditionen att döpa sina lokaler efter namn på kvarteret.

”Kommunen väljer istället att döpa lokalen till något som säger mer om vad som sker på insidan än det som syns på utsidan”, skriver kommunen i ett pressutskick.

Så här skriver kommunen om namnet Östra navet:

”I lokalerna finns idag den största delen av kommunens tekniska verksamheter inom vatten och avfall, gator och parker samt transport, verkstad och centralförråd och snart flyttar också Skelleftebuss in. Lokalen fungerar därigenom som ett nav för många av de samhällsbyggande och transporttunga verksamheterna.

Hänvisningen till väderstreck kan uppfattas som att fler liknande samlingsplatser för olika verksamheter är på gång. Så är det inte. Men det stänger heller inte dörren för att fler kommunala nav, inom andra verksamhetsområden, skulle kunna bli aktuella i framtiden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.