Peter Larsson, ombudsman på fackförbundet Kommunal och Gunnar Sundqvist, utredare på Sveriges kommuner och regioner. Foto: Kommunal / SKR, Thomas Carlgren

Fack och arbetsgivarorganisation eniga: Arbetsgivaren ska stå för tvätt- och omklädningsrum

Uppdaterad
Publicerad

Inom hemtjänsten ska arbetsgivaren ta kostnaden för både inköp och tvätt av personalens arbetskläder. Dessutom ska ändamålsenliga lokaler för omklädning finnas i verksamheter där personalen utsätts för smuts och smitta. Här är arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner enig med fackförbundet Kommunal.

Peter Larsson, ombudsman på fackförbundet Kommunal, blir uppenbart upprörd då han får höra att hemtjänsten på Grubbe i Umeå förväntas byta om på en toalett. Enligt honom är det självklart att personalen har rätt till omklädningsrum och separata skåp för arbetskläder och privata.  

– Det här skulle aldrig ens bli en fråga på en teknisk, mansdominerad arbetsplats. Ingen skulle komma på tanken att säga till byggarbetarna att “vi tar bort er bod, från och med nu får ni byta om i en bajamaja”.  

– På ett sjukhus skulle man heller aldrig komma på tanken att be personalen ta hem och tvätta sina arbetskläder, men i hemtjänsten ska det vara okej? Nej, det måste finnas någon rim och reson i politikers och tjänstemäns tankegång.

Arbetsgivaren ska stå för omklädningsrum

Gunnar Sundqvist är utredare på Sveriges kommuner och regioner och enligt honom råder såvitt han vet ingen större oenighet mellan fack och arbetsgivarorganisation gällande hur regelverken ska tolkas i relation till personal inom hemtjänsten.

– Arbetsgivaren ska stå för kostnaden för arbetskläder och tvätt av dessa. Man ska även se till att det finns utrymmen för omklädning. Exakt hur man löser detta praktiskt kan däremot variera, säger Gunnar Sundqvist.

– Det kan dock finnas specialfall. I Norrlands inland kan det exempelvis bli en väldig omväg för personalen att först behöva åka till kontoret för att byta om. Då har man på vissa ställen löst det så att de anställda sköter tvätten själva mot en ersättning från arbetsgivaren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.