Förra året inkom över 1 000 anmälningar som handlade om kränkande särbehandling på arbetsplatser runt om i landet, det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
– Vi ser att stressen bland våra medlemmar ökar, den ökade med 16 procent i Västerbotten. Pressade arbetsförhållanden och ökad konkurrens kan skapa vassa armbågar, säger Maj-Inger Åhgren, regionchef Unionen.
Håkan Nilsson, ordförande Kommunal Västerbotten, menar att stressen leder till att det inte finns utrymme för vardagsprat och att få lufta saker och ting med kollegor.
– Arbetsgivarna måste lära sig hur man ser signaler och agerar innan en kränkning har skett, för då är det redan för sent, säger han.
”Extra vanligt inom vården”
Vård- och omsorgssektorn är den bransch där flest kränkningar anmäls och det är något Håkan Nilsson har märkt av.
– Inom vården har det varit mycket neddragningar och för lite resurser. De har inte haft tillräckligt mycket pengar för att skapa en bra organisation där invididen på arbetsplatsen känner sig sedd.
Trots detta märker ansvariga på fackförbunden att det pratas allt mer om kränkningar på arbetsplatser, något som kan bidra till att fler vågar anmäla.
Hör Maj-Inger Åhgrens tips om du utsätts för mobbning på ditt jobb i klippet ovan.
Risker för kränkande särbehandling
Risker kan vara:
- Otydlighet vad gäller arbetsfördelning, förväntningar på prestationer och arbetssätt
- Hög arbetsbelastning
- Konflikter
- Omorganisation, rationaliseringar och omstrukturering – vilket leder till otrygghet och konkurrensförhållanden mellan de anställda
Signaler och tecken kan vara:
- Samarbetssvårigheter
- Personkonflikter
- Sökande efter syndabockar
- Arbetsklimat som präglas av tryckt stämning
- En jargong eller skämt som alla inte är bekväma med
- Hög sjukfrånvaro
- Hög personalomsättning
- Minskande effektivitet och produktivitet
Källa: Arbetsmiljöverket