Foto: SVT

Facket stämmer Skogsnicke

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Uppdrag granskning och Västerbottensnytt har följt historien med Skogsnicke och de kamerunska gästarbetarna. Fackförbundet GS menar nu att en skogsarbetare blivit utan 417.000 kronor i lön och traktamente.

I slutet av maj valde åklagare att lägga ned förundersökningen mot Niklas Gotthardsson, ägare av skogsföretaget Skogsnicke. Undersökningen rörde misstänkt människohandel, med de kamerunska gästarbetare som planterade skog åt företaget i Västerbotten. Nu visar det sig att konflikten fortfarande inte är helt över. Fackförbundet för skogs-, trä- och grafisk bransch, GS, väljer nämligen att stämma företaget och begär skadestånd på grund av bedrägeri.

GS kräver över 400.000 kronor i utebliven lön och traktamente för en medlem, den ende av gästarbetarna som var med i facket. Han ingick inte i den uppgörelse som GS och skogsbolaget SCA tidigare kom fram till, där ett antal gästarbetare fick 5000-20.000 kronor utöver tidigare utbetald lön.

”De var livrädda”

Förbundsjurist Bo Villner från LO-TCO som företräder skogsarbetaren beskriver situationen som att mannen och hans landsmän levt under terror både från långivare i hemlandet och från arbetsgivaren i Sverige.

– De var livrädda allihopa, de har fått skriva på dokument under hot, säger Villner.

I den omfattande stämningsansökan framgår att mannen och hans kollegor ska ha beordrats att arbeta extremt långa dagar samt alla dagar i veckan, trots att anställningserbjudandet gällde 40 timmar i veckan.

Dagar från fem till midnatt

Så här beskrivs arbetsdagarna: väckning klockan 5, avresa till arbetsplatsen 6, arbete med skogsplantering i hög takt och utan rast från 7 till 21-23-tiden, återkomst till boendet runt klockan 22-24, matlagning och så vidare. Man gick till sängs mellan midnatt och klockan två på morgonen.

– Det är ett fruktansvärt regemente som drivits där, säger Bo Villner.

Uträkningen visar att en genomsnittlig arbetsvecka under 2011 var 78 timmar, lågt räknat, men trots detta ska den man som stämningen gäller inte ha fått något traktamente och en månadslön på motsvarande bara 14.133 kronor. Den utfästa månadslönen var 18.500 kronor.

Kvar i Sverige

De sista tre månaderna 2011 ska mannen inte ha fått någon löns alls. Av de 417.000 kronor som Skogsnicke stäms på handlar drygt 125.000 om övertids- och semesterersättning för 2011, och 67.000 för detsamma under 2012. Det hela skall ha fortsatt under 2012 med ett flertal punkter där Skogsnickes ägare felat.

De flesta av kamerunierna är fortfarande kvar i Sverige, de har inte vågat resa hem.

– De har jättestora skulder och är hotade av sina långivare, säger förbundsjurist Bo Villner.

Han berättar också att ytterligare en gästarbetare kommer att stämma Skogsnicke med hjälp av advokater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.