Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man måste också söka de utbildade” – se mer om fackets kritik mot Skellefteå kommuns annonser efter outbildad personal Foto: Patrik Samuelsson, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skellefteå kommun vill locka ny personal till förskolan – kampanj får kritik

Uppdaterad
Publicerad

På Skellefteås glödheta arbetsmarknad tappar förskolorna nu personal. Då försöker Skellefteå kommun locka nya till förskolan genom annonser där det står att ”Ingen utbildning krävs” – något som fått facken att reagera.

– Det går inte att bara söka outbildade. Det behöver finnas utbildade i förskolan, säger Mikael Johansson från Lärarförbundet.

Förutom konkurrens från industrin, som också är på jakt efter personal, kan man lägga till stora pensionsavgångar och större barngrupper till ekvationen. Nu larmar förskolefacken om personal som går på knäna.

– Det har blivit dramatiskt nu, det är svårt för förskollärarna som finns kvar och kanske blir ensamma på sin avdelning, säger Mikael Johansson, ordförande Lärarförbundet i Skellefteå.

Se mer om fackens kritik och vad kommunen fått för respons på annonseringen i klippet.

Stora barngrupper

Fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet berättar om att de får signaler om att det är tungt för deras medlemmar i förskolan.

– Vi vet att det är stora barngrupper och är någon sjuk finns det ingen att ringa in som vikarie, säger Anki Petterson, ordförande för Kommunal i Skellefteå.

Kerstin Steinvall, avdelningschef förskola, bekräftar fackens bild av att det blivit allt tuffare för personalen på flera förskolor i Skellefteå.

Söker personal

Kommunen vill bums tillsvidareanställa 20 barnskötare och 10 förskollärare. Det finns också planer på att utöka grundbemanningen och starta nya lokala vikariepooler. En ny kampanj för att locka personal till förskolan sjösätts i mitten av december.

– Vi har satt ihop en gedigen lista med aktiviteter som vi kommer att introducera nu, säger Kerstin Steinvall.

Annonskritik

Men fackförbunden är kritiska till en del av den annonsering som kommunen redan gjort – annonser där det understryks att ”ingen utbildning krävs”.

– Jag kan förstå att man blir orolig utifrån sin yrkesroll. Men det är en insats som vi provar för att förskollärare och barnskötare ska kunna jobba med sina uppdrag. Då behöver vi bemanna med andra kompetenser, säger avdelningschef Kerstin Steinvall.

Här är annonsen som får facket att rasa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.