Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kommer leda till att det blir svårare att få ihop livet för personer som arbetar inom kommunen” säger Ethel Henriksson, ordförande för Kommunal Umeå, om den nya schemamodellen. Foto: Stefan Brännström/SVT

Kommunal kritiserar nya schemat för vårdanställda i Umeå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun håller på ta fram nya scheman för alla som jobbar inom vård och omsorg för att kunna förkorta arbetspassen för dem som jobbar natt. Men redan nu är fackförbundet Kommunal oroade för vad införandet av så kallade hälsoscheman kommer innebära.

– Vi på Kommunal ser ingenting hälsosamt i det här, utan snarare motsatsen, säger ordföranden Ethel Henriksson.

Förra året slöt fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner ett nytt avtal som bland annat innebär kortare arbetstid för personer som jobbar natt. I april 2022 ska nya scheman vara införda på alla arbetsplatser inom äldre- och individomsorgen i Umeå kommun, vilka gör det möjligt att krympa nattarbetarnas pass från tio timmar till åtta.

”Svårare att få ihop livet”

I många kommuner används begreppet ”hälsoschema” om arbetstidsförkortningen av nattpass och i många kommuner har införandet av dessa scheman väckt kritik och protester. I Lycksele har det under våren varit mycket debatt om de förändrade arbetstiderna. Kommunal i Umeå kritiserar också schemamodellen redan innan den införs på bred front i Umeå.

– Vi på Kommunal ser ingenting hälsosamt i det här, utan snarare motsatsen. Det här är en omskrivning för något som är ohälsosamt: Det kommer leda till fler, kortare arbetspass, fler resurspass och svårare att få ihop livet i allmänhet för personer som arbetar inom kommunen, säger Ethel Henriksson, ordförande för Kommunal i Umeå.

”Sämre återhämtning”

Henriksson är positiv till arbetstidsförkortning, men anser att det behöver tillskjutas mer pengar för att den ska kunna genomföras på ett sunt sätt. Nu kommer nattarbetarna få arbeta fler pass varje schemaperiod, vilket leder till sämre återhämtning enligt Ethel Henriksson. Hon förutspår också att antalet delade turer och helgpass för all vårdpersonal kommer öka, för att schemat ska gå ihop.

Hör Kommunals ordförande om förändringen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer