Foto: Länsstyrelsen i JämtlandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stulna brevduvor funna i låda i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av förra veckan hittades en låda i Klimpfjäll med duvor i. Fåglarna visade sig ha rest en lång väg – då de gick att spåras till en ägare i södra Sverige. Det är högst oklart hur duvorna har hamnat i lådan i fjällen.

Det var i fjällbyn Klimpfjäll i Vilhelmina kommun som några pojkar hittade fåglar i en låda på en rastplats förra veckan. Fåglar som senare visade sig vara stulna duvor från södra Sverige.

– Det blev ett ganska stort pådrag. Vi var i Stekenjokkområdet i andra ärenden så det var självklart att vi började spana, berättar naturbevakaren Håkan Berglund på Länsstyrelsen i Jämtland.

Polisen larmades

Området har i omgångar drabbats av äggplundrare bevakas av såväl Västerbottens som Jämtlands naturbevakare.

– Vi fick tankar att dessa duvor kunde vara tänkta som åtel för rovfåglar, säger Håkan Berglund som tillsammans med kollegor vid länsstyrelsen larmade polisen.

Stulna fåglar från södra Sverige

Polisen var på plats vid lunchtid förra fredagen, även de i helikopter och ska enligt naturbevakaren ha följt en misstänkt bil upp på fjället.

– Men de måste ha missuppfattat något runt färgen för vi såg en annan bil försvinna iväg ner från fjället och utifrån vad jag fått veta finns det ingen misstänkt för brott för bilen vi trodde det var hade ingen koppling till fåglarna, säger Håkan Berglund.

”Släpp ut dem så flyger de hem”

De tre fåglarna som var ringmärkta och som återfanns i en låda kunde spåras till en ägare i Västerås som bekräftar att över hundra brevduvor försvunnit. Enligt Märta Varg som är miljöåklagare i Östersund så pågår det ingen förundersökning kring händelsen.

– De får släppa ut dem så får de flyga hem, säger ägaren till brevduvorna, som vill vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer