Falska mejl från Holmlunds adress

Uppdaterad
Publicerad

Det mejl som skickades från kommunalrådet Lennart Holmlund till en reporter på Västerbottensnytt, där reportern kallas för ”ungjävel” har visat sig vara en förfalskning.

Bakgrunden till händelsen var att kommunalrådet i sin blogg på Västerbottens Kurirens hemsida för några dagar sedan publicerade mejladresser till personer som kommenterat ett av hans inlägg. Detta strider mot reglerna för kommentarer på tidningens hemsida.

Västerbottensnytt tog upp frågan i en nyhetsartikel på redaktionens webbsida. I samband med detta började vi söka kommunalrådet för en kommentar.

Lennart Holmlund gick inte att nå under helgen och hörde inte heller av sig när de inblandade reportrarna lämnade meddelanden.

Reporter kallades ”ungjävel”

Tisdag morgon hade två reportrar fått mejl från kommunalrådet med anledning av helgens publicering. Mejlen är avsända med 15 minuters mellanrum. I det ena kallas reportern för ”ungjävel” och anklagas för att terrorisera kommunalrådet.

Västerbottensnytt misstänkte att mejlen kunde vara falska och kollade med Umeå kommuns IT-avdelning att det verkligen gått iväg mejl till SVT-adressen från Lennart Holmlunds avsändare. Vi fick under dagen bekräftelse på att det sänts iväg mejl från Holmlunds adress till Västerbottensnytt.

Redaktionen avvaktade med publicering till dess vi fått en intervju med Lennart Holmlund, men då denne inte dementerade uppgifterna utan även kommenterade detaljer i mejlet fanns ingen anledning att hålla tillbaka från publicering.

Nya bluffmejl

Idag (8/1) kom ett nytt mejl till den berörda reportern från Lennart Holmlunds mejladress där en person säger att det är han, och inte Holmlund, som är avsändare till det mejl där reportern kallades för ”ungjävel”.

Vid en förnyad kontakt med Umeå kommuns IT-avdelning får vi idag (8/1) veta att mejlet som skickats från kommunens server hade gått till en annan reporter. Det mejl som innehöll ordet ”ungjävel” kom däremot inte från kommunens server. Mejlet kom i själva verket från en tjeckisk klient.

Västerbottensnytt beklagar det allvarliga misstag som inträffat trots att redaktionen har försökt kontrollera äktheten i det avsända mejlet.

Västerbottensnytt ber Lennart Holmlund om ursäkt för det obehag vår publicering har åsamkat honom.

Kommunalrådet säger till Västerbottensnytt att han kommer att polisanmäla det falska mejlet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunalråd publicerade mejladresser

Mer i ämnet