Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med polishunden Lymmel och se hur han söker igenom en högstadieskola och fritidsgård i Umeå på jakt efter narkotika. Foto: SVT/Julia Pohjanen

Fältarna och polisen varnar – mer narkotika bland unga i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Både Fältgruppen och polisen har sett en ökning när det kommer till droger bland unga i Umeå. Det är mer narkotika i omlopp och ungdomarna är allt yngre när de kommer i kontakt med det.

– Det är en oroväckande utveckling, säger Thomas Palmgren, spaningschef på polisen.

– Vi rör oss mycket bland unga och har märkt att det blivit vanligare med narkotika av olika slag, det är inte bara lustgas som ungdomarna får tag på utan också tyngre droger såsom ecstasy och kokain, säger Barbro Hedman från Fältgruppen.

Förutom att det förekommer mer narkotika bland unga menar hon också att det går neråt i åldrarna.

– De är yngre och yngre personer som kommer i kontakt med det.

Följ med polishunden Lymmel och se hur han söker igenom en högstadieskola och fritidsgård i Umeå i videon ovanför.

”Kryper neråt i åldrarna”

Kommunens årliga undersökning bland unga visar också en ökning av antalet unga som uppger att de använt narkotika senaste månaden. Även polisen delar den bilden.

– Vi har sett att det är mer narkotika bland unga och det kryper neråt i åldrarna. Det är en oroväckande utveckling och något vi sett de senaste åren, vi får fler underrättelser om händelser och har hittat beslag i skolor, säger Thomas Palmgren.

Hur kan detta komma sig tror du?

– Tyvärr kan det ha blivit mer lättillgängligt och mer normaliserat på något sätt. Mitt bästa råd till föräldrar är att prata med sina barn och ha koll på vilka de umgås med.

Skolor söks igenom

För att hålla skolorna fria från droger kan Umeås högstadie- och gymnasieskolor ta dit polisens narkotikahundar för att söka igenom lokalerna. 

– Vi försöker göra det då och då under terminerna, dels för att jobba brottsförebyggande men också för att öka upptäcksrisken så man väljer att inte ta med sig narkotika till skolan, säger Elin Bäckström.

Under inspektionen som SVT var med på hittades ingen narkotika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.