Foto: SVT

Familjehemspappa våldtog flicka under flera år – döms till fängelse i 10 år

Uppdaterad
Publicerad

En före detta familjehemspappa från en inlandskommun i Västerbotten våldtog en flicka under flera år. Nu döms han för över hundra våldtäkter till fängelse i tio år.

Det var i juli i år som man i 60-års åldern greps efter att målsägande hade gett information om övergrepp av en närstående. Åtalet rörde 22 åtalspunkter – 79 tillfällen av grov våldtäkt mot barn och 178 tillfällen av våldtäkt mot barn. Mannen åtalades även för barnpornografibrott och sexuell posering.

Döms till fängelse och skadestånd

Tingsrätten meddelade under måndagen att mannen döms för bland annat minst 18 grova våldtäkter mot barn och 95 våldtäkter mot barn av normalgraden. De grova våldtäkterna mot barn bedömdes som grova med hänsyn till målsägandens låga ålder.

– Påföljden har bestämts med hänsyn till att övergreppen inletts när målsäganden varit mycket ung och att övergreppen pågått under en lång tid, säger Henrik Aspegren, rådman vid Lycksele tingsrätt.

Mannen döms till tio års fängelse och ska betala 430 000 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk till målsägande.

– Jag är nöjd med domen. Tingsrätten har dömt helt enligt åtalet och bestämt straffet till tio års fängelse, vilket är vad jag yrkade på, säger kammaråklagare Irene Falk.

Mannen har erkänt att han haft visst sexuellt umgänge med målsäganden, men inte innan hon fyllt 15 år. Mannens försvarsadvokat ansåg att straffvärdet för merparten av åtalspunkterna låg på två till fyra år. Försvarsadvokaten vill i nuläget inte kommentera domen och kommer överlägga med mannen om eventuellt överklagande.

Mannen har under rättegången framhävt att han inte ska bedömas som närstående till flickan, men Tingsrätten i Lycksele menar att flickan i lagens mening varit närstående till mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.