Foto: SVT

Påhittad historielektion på museum

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren tar Västerbottens museum hjälp av en folklivsfanatiker som berättar om byggnaderna på området.

Han är inte med oss den här grå onsdagen, etnologen Job Andersson, han har redan gjort  sitt jobb på Gammlia och hans röst hörs i ljudburkar som ska sättas upp på Gammlia

Skådespelaren Sven Björklund gestaltar den fanatiske folklivsforskaren Job.

– Det har ju varit fantastiskt roligt att pyssla med byggnaderna och det har varit ett drömuppdrag för Job, säger Sven Björklund.

I elva ljudillustrationer berättar Job Andersson om byggnaderna på Gammliaområdet. Ljudburkarna ska monteras upp och i sommar ska det gå att lyssna på historierna – ett nytt humoristiskt  grepp av muséet.

Skruvade berättelser

– Det är ju vårt uppdrag att skildra det västerbottniska kulturarvet, och det gör vi på olika sätt, genom utställningar av saker, berättelser och annat. Men det här är ett nytt sätt. Jag tycker Klungan är ett levande kulturarv, det är kul att föra vidare muntliga berättelser och så tror jag att byggnaderna här på Gammlia får ett lyft genom skruvade berättelser, säger informatören Anki Berg på Västerbottens museum.

Karaktären Job är känd från radioprogrammet Mammas nya kille och humorgruppen Klungan ochatt låta honom berätta fritt föll sig naturligt. 

– Jag tänkte först att jag skulle utgå från fakta, men jag märkte snart att verkligheten stod i vägen för berättelsen, säger Sven Björklund.

Regional humor

Det är inte säkert att alla besökare på Gammlia kommer att förstå den regionalt präglade och skruvade humorn om röken, kornbastun och rundlogen.

– Vi har testat det här på folk och det är alldeles uppenbart att humorn är regional, jag tror norrlänningar kommer att förstå det här bättre än besökare från södra Sverige, säger Anki Berg.

För Sven Björklund är det en skön tanke att Gammlias besökare ser byggnaderna på området på ett helt nytt sätt efter att ha lyssnat på Job och att berättelserna inte är sanna tycker han är spännande.

– Det kanske blir helt plingplong i huvudet på folk, men det får väl muséet bjuda på, säger Sven Björklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.