Arkivbild. Foto: SVT

Fängelse bygger ut – platsbrist bakom beslut

Publicerad

Det råder platsbrist på landets fängelser. Nu har Kriminalvården tagit ett inriktningsbeslut om ny- och tillbyggnationer av anstalter och häkten på 13 orter. En av anstalterna är Sörbyn, mellan Hörnefors och Nordmaling, som ska utökas med upp till ytterligare 56 platser jämfört med nuläget.

Sörbyn har idag plats för 40 intagna. Nu planerar Kriminalvården en rejäl utbygnad för att kunna ta emot ytterligare 56 interner. I dagfinns inget datum för när utbyggnationen ska stå klar.

Utöver satsningen på Sörbyn berörs anstalterna Hall, Kumla, Skenäs, Skogome, Skänninge, Storboda, Rödjan och Österåker samt häktena i Borås, Halmstad, Gävle och Kristianstad.

– Vi väljer nu att bygga ut och bygga nytt för att öka antalet platser i anstalter och häkten, säger generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

Slitna lokaler

Det är inte bara behovet av fler platser som ligger bakom beslutet. Kriminalvårdens lokaler är slitna bitvis är underhållet eftersatt.

– Det kommer att ta tid och vara kantat av en mängd olika ekonomiska, logistiska, politiska och tekniska frågor som måste lösas. Men det är nu vi i Kriminalvården måste fatta beslutet om att utöka vår kapacitet, säger Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör.

Planen är att byggnationerna ska ske successivt under en tioårsperiod och kommer ge drygt 900 nya anstaltsplatser och 200 häktesplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer