Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fåren som ska hjälpa kommunen att utrota invasiva växten jättebalsamin. Foto: Elin Moberg/SVT

Får är Umeå kommuns vapen mot invasiva växten jättebalsamin – ”Tycker det är smaskens”

Uppdaterad
Publicerad

Jättebalsamin har tagit över ett 3,5 hektar stort område i Holmsund. Umeå kommun riskerar nu böter om de inte lyckas trycka tillbaka den invasiva växten. Nu sätter kommunen sitt hopp till en flock med får.

– De tycker jättebalsamin är smaskens, säger Johan Bäckman, naturvårdare på Umeå kommun

På Umeå kommuns mark förekommer det på flera ställen att invasiva arter sprider sig fritt. Bland annat härjar jättebalsaminen på kommunens tipp vid Ersmark.

Den främmande arten saknar en plats i vårt ekosystem och trycker undan den ursprungliga floran och kan helt ta över ett område. Invasiva arter är ett starkt hot mot vår biologiska mångfald.

Många av arterna orsakar stora skador och kostnader i form av bekämpning. I Holmsund har jättebalsaminen spridit sig på ett 3,5 hektar stort område. Växten ska nu bekämpas med inhyrda får.

– Om fem år hoppas vi jättebalsaminen ska vara helt utrotad på det här stället, säger Johan Bäckman.

Länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen av invasiva arter har skickat en varning till kommunen – åtgärdar de inte problemet, blir det böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.