Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur åttaåriga Rut Lönnqvist och boende i Skeppsvik jobbar för att utrota de oönskade växterna. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Här kämpar boende i Skeppsvik för att utrota invasiva arter: ”Attackerar”

Uppdaterad
Publicerad

Utrustade med spadar och platspåsar samlades boende och stugägare i Skeppsvik, utanför Umeå, under lördagen. Målet är att utrota alla invasiva arter i området.

– Vi måste hjälpas åt och agera så mycket som möjligt. Så fort man ser dem ska man attackera dom, säger Ann-Margrethe Iseklint.

Det är Skeppsvik skärgårdsförening som arrangerar aktiviteten som går ut på att rensa bort invasiva arter. I området bor ungefär 100 permanentboende och många stugägare.

Man har ett problem med invasiva arter, främst Lupiner och Jättebalsamin. Nu vill man ta gemensamma krafttag för att bli kvitt arterna för gott.

– Vi vill ha en strategi för att bekämpa det här. Det handlar om att förmedla kunskap och få bort arterna från området, säger Ann-Margrethe Iseklint.

I videon ser du hur åttaåriga Rut Lönnqvist och boende i Skeppsvik jobbar för att utrota de oönskade växterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.