Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om nya förbud kring invasiva arter Foto: TT/Wikimedia/SVT

Här är de invasiva arterna som väntas bli förbjudna

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan du bli bötfälld om det står en blomsterlupin på din tomt. I alla fall om regeringen går på Naturvårdsverkets linje och förbjuder ytterligare 13 invasiva arter.

Parkslide, blomsterlupin, och mördarsniglar. Rapporteringen om invasiva arter har ökat under senare år. Och i takt med att klimatförändringarna värmer upp Sverige hittar nya arter hit och kan etablera sig. Nu vill Naturvårdsverket att regeringen förbjuder ytterligare nio invasiva arter.

– Vi behöver göra något. Ta parkslide till exempel. Den slutar inte växa, den är inne i elskåp och tågväxlar och angriper annan växtlighet via kemisk krigföring i rötterna. Den måste bekämpas, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket.

Regeringen har under en längre tid väntat på det här förslaget från Naturvårdsverket. Ytterligare ett förslag om förbud mot nya invasiva arter väntas samtidigt från Havs och vattenmyndigheten gällande vattenlevande arter.

Mördarsnigeln omöjlig

Bland förslaget om förbud mot landlevande växter och djur finns redan kända invasiva arter som blomsterlupin och kanadensiskt gullris men samtidigt saknas en av de mest omskrivna arterna de senaste åren: mördarsnigeln.

– Vi har valt att lista arter som vi har en sportslig chans att bekämpa. Den som haft problem med mördarsnigeln i sin villaträdgård vet hur omöjligt det kan vara. Mördarsnigeln bedömer vi att det är försent att utrota, tyvärr, säger Henrik Lange.

I videon ovan får du veta mer om hur du som allmänhet kan tvingas agera om förslaget går igenom.

Säljer invasiv art

Även bland trädgårdshandlare är kunskapen ibland låg. Spärroxbär, som hotar alvaret på Öland, säljs exempelvis samtidigt bland större trädgårdskedjor.

– De kommer att kunna fortsätta sälja om de gör det utanför Kalmar och Gotlands län. Där blir de enligt vårt förslag förbjudna.

Hur regeringen kommer att agera på Naturvårdsverkets förslag är oklart. Ärendet kommer att gå på remiss och beslut kommer att fattas efter att förslaget ställts mot olika näringsverksamheter och jordbruks möjligheter att fungera i symbios med eventuella förbud.

  • Blomsterlupin
  • Parkslide
  • Vresros
  • Kaukasiskt fetblad
  • Sibiriskt fetblad
  • Kotula
  • Spärroxbär
  • Kanadensiskt gullris
  • Mink

Utöver dessa nio finns också fyra varianter av ovanstående som gör att det totala antalet räknas till tretton.
Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.