Foto: TT

Polis förbjuds jobba ideellt för våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Umeå har förbjudits av Polismyndigheten att fortsätta arbeta ideellt i en förening för våldsutsatta kvinnor. I en stämning kräver nu Polisförbundet att Arbetsdomstolen häver beslutet. Förbundet anser att det inte påverkar myndighetens opartiskhet.

I slutet av mars 2017 beslutade Polismyndigheten att en polisinspektör i Umeå inte får fortsätta sitt ideella föreningsarbete. Enligt beslutet så menades det att den anställde kvinnans bisyssla inte var förenlig med sin anställning vid polisen och därför inte borde fått fortsätta vara anställd hos polisen. I Polismyndighetens motivering till beslutet löd:

”Allmänhetens förtroende kan komma att ifrågasättas genom föreställningar om att en arbetstagare och kanske även dennes kollegor inte är helt opartiska vid bedömningar av situationer och åtgärder som har anknytning till en verksamhet där en polisanställd verkar även om den aktuella bisysslan inte skulle rubba förtroendet för din egen opartiskhet i din egen tjänsteutövning, finns risk att bisysslan kan komma att rubba förtroendet for annan arbetstagare i myndigheten eller skada myndighetens anseende.”

Polisförbundet: Felaktig bedömning

Nu vill Polisförbundet att Arbetsdomstolen häver beslutet. Polisförbundet anser att kvinnans ideella arbete i en förening som har syftet att stötta våldsutsatta kvinnor, inte påverkar Polismyndigheten på något negativt sätt. Tvärtom anser man att allmänheten skulle ställa sig positivt till att en polis uppmärksammar och engagerar sig i frågorna på sin fritid.

Polisförbundet anser också att föreningsarbetet och polisarbetet inte är av samma sort och därmed inte påverkar myndighetens förtroende för opartiskhet. Förbundet yrkar nu på att Polismyndighetens beslut ska upphöra att gälla tills fram tills dess ett lagakraftägande avgörande föreligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.