Vanja Marthin i Malgovik utanför Vilhelmina. Foto: Privat

Bonden Vanja: ”Vi är många som vill jobba för hållbarhet”

Publicerad

Vanja Marthin i Malgovik utanför Vilhelmina har får och hon har också ganska nyligen även skaffat nötdjur.

– Jag tror att vi är många nu som vill jobba mer för hållbarhet, säger Vanja Marthin.

Vanja Marthin hoppas kunna leva på djuren på sikt men parallellt pluggar hon till lärare.

– Det som lockar mig är friheten, att få lägga upp arbetet som jag vill och förstås djuren. Det är ju min livsstil, säger Vanja Marthin.

Vanja har ett tjugotal får och lika många nötdjur. Hon drömmer om att ha ett gårdsslakteri hemma på gården i Malgovik. I höst går hon en kurs för att lära sig mer om charkuteri i Jämtland.

– Jag tror vi är på väg tillbaka till hur samhället såg ut förr, mer hållbart och kan kan stolt visa upp mina djur som mår bra, av slutar Vanja Marthin.

”Tror vi är på väg tillbaka”

Inte lång från Malgovik ligger Skog, en liten by i närheten av Vildmarksvägen. Här bor en företagare som bestämt sig för att satsa på svensk kyckling. Slakten kan inom kort utökas att gälla även kaniner. Ytterligare några mil längs med samma väg föds grisar upp i byn Lövnäs.

Nyligen har Vanja blivit projektledare för REKO-ringen i Vilhelmina som även bjuder in Dorotea och Åsele kommuns småskaliga företag att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.