Farliga kemikalier i barnkläder

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen vill ändra EU:s regler för att förhindra att barn får i sig de farliga kemikalierna.

I ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagen kritiserar Naturskyddsföreningen EU:s lagstiftning om kemikalier i barnkläder. De presenterar ett program för att ändra lagstiftningen och tar hjälp av en ny rapport som kartlägger lagstiftningen och hur den påverkar vilka kamikalier som används vid produktionen av textilier som säljs inom unionen.

”Helt absurt”

– Det är helt absurt att regleringen av giftiga ftalater i en vanlig barnpyjamas bygger på antagandet att barnet aldrig stoppar den i munnen, ungefär som att föräldrar skulle ta på pyjamasen efter att barnet somnat. Det kryllar av sådana fallgropar i EU:s kemikalieregler och det får folkhälsan betala priset för, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

Föreningen argumenterar att det inom EU bara finns ett fåtal regler som förhindrar att farliga kemikalier används vid textilproduktion inom EU och att de flesta farliga ämnena är tillåtna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.