Foto: TT

Färre jaktkort i Sverige – utredning pågår

Publicerad

Jaktkorten i Sverige blir färre för varje år – något som Naturvårdsverket ska gå till botten med.

Antalet jaktkort har minskat i samtliga svenska län jämfört med för fem år sedan, enligt Naturvårdsverket som nu vill ta reda på varför.

– Vi har lagt ett uppdrag för att utreda orsakerna till det här minskade antalet lösta jaktkort, ett uppdrag som vi har lagt på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Umeå universitet. Så det är ett pågående projekt, säger Anders Lundvall, forskningssekreterare på Naturvårdsverkets viltanalysenhet.

Ett resultat kan komma först vid årsskiftet, tror Lundvall.

”Har blivit ett trauma”

Solveig Larsson är ordförande för Jägarnas riksförbund och hon är positiv till att utredningen görs.

– Vi är alla lite frågande till de här siffrorna, säger hon.

Men hon har hört om olika parametrar som skulle kunna vara del av förklaringen. En kan vara att jägarkåren åldras och att en del därmed slutar att jaga. En annan att det finns människor som fortfarande inte vet att jaktkortet måste betalas.

LÄS MER: Kommunanställd – med rätt att jaga

Det kan också finnas de som struntar i att betala som en protest mot rovdjurspolitiken. Samt att en del jägare har tappat lusten att jaga, och därmed har slutat, på grund av denna politik. Exempelvis jägare i Värmland, enligt Larsson.

– Det har blivit ett trauma med rovdjurspolitiken i det här området och då är det inte roligt att jaga längre. Men hur stor den gruppen är, det tror jag att det är bra att Naturvårdsverket gör en undersökning på, säger hon.

I opinionsundersökningar brukar det framgå att ungefär en halv miljon svenskar säger att de har deltagit i jakt. Men att ställa det mot antalet lösta jaktkort är inte nödvändigtvis en rättvis jämförelse, enligt Solveig Larsson.

– Om du bara är med och tittar på, exempelvis följer med pappa eller mamma på jakt, då säger du säkert till kompisar att du har jagat. Detsamma om du går med i en drevkedja, men inte får del av köttet, säger hon.

Fler vapenägare med jaktvapen

Totalt löstes 299 600 jaktkort under jaktåret 2012/2013. Sedan dess har siffran sjunkit successivt för att jaktåret 2016/2017 hamna på 284 413. Dock har jaktkorten ökat något under samma period bland svenskar som bor utomlands, människor med skyddad identitet samt bland utländska jägare.

Minskningen i jaktkort kan synas märklig då det under de senaste åren har varit en kraftig tillväxt i hur många som avlägger prov för jägarexamen. Dock var det en minskning under första halvåret 2016, något som TT rapporterade om. Dessutom har antalet vapenägare med jaktvapen hemma blivit fler, något som Sveriges Radios Ekot rapporterade i fjol. Då hade knappt 480 000 personer vapenlicens för jaktvapen i Sverige.

– Det är en av anledningarna till att det är bra att den här utredningen görs, säger Solveig Larsson.

Fakta: Statligt jaktkort

Visa

Jaktkortet är bevis på att du betalat viltvårdsavgiften. Viltvårdsavgiften ska betalas av alla som jagar, och betalas årligen för varje jaktår.

Ett jaktår sträcker sig från 1 juli till 30 juni efterföljande år.

Avgiften är fastställd till 300 kronor och betalas till viltvårdsfonden av den som ska jaga. Detta gäller även för exempelvis hundförare och för dem som går i drev, om man har del i bytet.

Den som är 18 år och inte har vapenlicens behöver inte betala viltvårdsavgiften.

Regeringen delar varje år ut pengar ur viltvårdsfonden till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt och naturvård. En stor del av medlen går till jägarorganisationerna. Därtill får Naturvårdsverket medel för att driva jägarregistret och för viltforskningsprogrammet.

Fakta: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer