Foto: TT.

Kommunanställd – med rätt att jaga

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå får kommunanställda jakt- och fiskerätt som en personalförmån. Jakträtten lottas ut bland de anställda.

Kommunanställda i Skellefteå har sedan lång tid tillbaka möjlighet att använda sig av en jakt- och fiskerätt. Kommunen äger mark tillsammans med Skellefteå Kraft där anställda har möjlighet att jaga älg och småvilt.

Jakträtten lottas ut bland de anställda som anmäler intresse. Men nu ska kommunstyrelsen se över reglerna. Regelverket har inte setts över sedan 1986. Ofta blir det samma personer som får rätten till jakt. Dessutom har pensionerade anställda och anhöriga kunnat jaga på marken.

Anställda har även möjlighet att fiska ädelfisk i Sörträsket och att hyra en fjällstuga.

Här kan du läsa om personalförmånerna.

Fakta: Nu föreslås följande regler

Visa

* Alla kommunanställda erbjuds dela genom annonsering av utlottningen. Jakträtten är personlig och villkoras av att man har nödvändiga tillstånd för jakten (vapenlicens och statligt jaktkort).

* Fördelningen av jakträtt ska ske genom utlottning och administreras av internservice. Utlottningen ska kontrolleras av revisor eller motsvarande.

* Jakträtten ska gälla i fem år för älgjakt och tre år för småvilt. Därefter ska en ny utlottning göras. För jakträtten ska överenskommelse tecknas som förbinder jägaren att följa jaktlagets regler och betala dess avgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer