Foto: Privat

Farzana utsattes för rasistiskt påhopp – filmade angreppet

Uppdaterad
Publicerad

Farzana Khatibi var ute med en kompis när hon blev attackerad med rasistiska tillmälen av två personer i centrala Skellefteå. Samtidigt som flera personer bara stod och tittade på.
– Det gjorde mig fruktansvärt besviken och jag trodde faktiskt jättemycket mer om Skelleftebor, säger Farzana till SVT Nyheter.

Det var förra helgen som Farzana Khatibi hade varit på stan med en kompis i Skellefteå. När de väntade på bussen började en man kommentera hennes ursprung och håna hennes svenska, detta var Norran först med att berätta om.

– Han sa att jag borde ta mitt pick och pack och dra dit jag kom ifrån, säger Farzana till SVT Nyheter.

En kvinna stod bredvid och iakttog det som hände. Hon klev sedan in och Farzana trodde att hon skulle försvara henne. I stället börjar hon också attackera Farzana genom att påstå att hon inte passar in i Sverige på grund av hennes utseende.

– Hon säger att jag är en last för samhället och att jag kostar för mycket, berättar Farzana.

”Var i total chock”

De grova påhoppen fick Farzana att frysa av chock. Det tog ett par minuter innan hon började säga ifrån och sedan filma händelsen.

– Det här är inget ovanligt men så här rakt på sak och ansikte mot ansikte hade jag aldrig upplevt. De första två-tre minuterna var jag i total chock. Jag förstod inte vad som pågick. Det tog mig några minuter innan jag samlade mig och faktiskt sa ifrån, säger Farzana.

Flera tittade bara på

På filmen hörs kvinnan och mannen eskalera de rasistiska tillropen. Samtidigt syns flera personer stå och titta på. Det dröjer en stund innan någon faktiskt kliver in och hjälper Farzana att säga ifrån.

– Det stod faktiskt flera andra vuxna människor där på busshållplatsen som hörde och såg men de tittade bort och sa ingenting. De låtsades som att ingenting hände. Det gjorde mig fruktansvärt besviken och jag trodde faktiskt jättemycket mer om Skelleftebor.

Många reaktioner

Hon valde att filma händelsen och lägga ut den på facebook för att lyfta diskussionen kring rasism. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Min mobil har inte fått andas en enda sekund sedan jag la upp videon. Det är helt främmande människor som ringer till mig och säger att jag är bra, att jag duger och att jag behövs i Sverige, säger Farzana.

– Alla reaktioner har varit jättepositiva och kärleksfulla. Jag tror att vi kan mer än så här, säger Farzana Khatibi.

Farzana polisanmälde händelsen samma dag som den inträffade. Förundersökningen har sedan dess lagts ner. Men det beslutet kommer överklagas.

– Jag har pratat med en polishandläggare som gett mig rådet att överklaga så det kommer jag göra direkt på måndag, berättar hon.

”Prata med varandra”

Farzana, som även är politiskt aktiv inom Socialdemokraterna, menar att rasism är en större fråga som borde lyftas mer och oftare.

– Jag berättar inte om det här för att det är synd om mig. Det har varit jobbigt, ja. Men det viktigaste är att människor pratar med varandra och att den här diskussionen tas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer