Fastighetsägarna får en dammvall till granne

Uppdaterad
Publicerad

Många av de närboende fastighetsägarna till det planerade Hötjärnsmagasinet erbjöds ersättning av Boliden som kompensation för att de får en hög dammvall som granne. Men ett tio-tal fastighetsägare tackade nej.

I första omgången i miljödomstolen fick Boliden inget tillstånd att bygga Hötjärnsmagasinet. Miljödomstolen ansåg att hänsyn till de boende i de intilliggande byarna Bjurliden och Bjurvattnet vägde tyngre än kostnaderna för en annan placering av magasinet. Många i byarna kände rädsla för att dammen kunde brista och att det därmed fanns uppenbar risk för liv.

Dammvallarna blir på sina håll upp till 20 meter höga.

Byborna var också besvikna på Boliden som inte erbjöd någon ersättning. Boliden överklagade till miljööverdomstolen och inför den förhandlingen gick Boliden ut med ett erbjudande om pengar till fastighetsägarna. De tog därmed tillbaka sina invändningar.

Men ett tiotal bybor nappade inte, däribland Kent Lindström, Bjurliden. Han är inte emot ett nytt magasin, utan enbart själva placeringen av det.

– Vissa erbjöd de 10 procent av husets värde, men det ju Boliden själva som satte marknadsvärdet. De skickade hit mäklare som satte pris på tomten och allt. Men det var ju inte frågan om något bovärde, som vi tycker det handlar om, säger Kent Lindström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.