Vid Edelviks folkhögskola pluggar ett hundratal elever, många av dem kommer från södra Sverige.
– Så här nära har jag aldrig kommit en ren, och jag tycker om djur, så det här är fantastiskt, säger eleven Lidia Kovacevis, som komemr från Stockholm.
Renarna i Jon Krista Jonssons minihage blev omedelbart favoriter som skulle plåtas och matas. Jonsson är från Ammarnäs och berättade också om vilken kultur som råder inne i en kåta. Att husbonden sitter i mitten, gästerna på hans vänstra sida, och husmodern bakom. Drängen sitter vid veden så att elden kan hållas levande.
– Att göra upp en eld är det första och viktigaste du måste lära dig.
”Det är fina djur”
Andra elever har sina rötter i Nordafrika.
– Det här är så exotiskt. och det är så spännande att få lära sig om den kultur som finns så nära inpå. Jag kör varje dag bil från Robertsfors till Edelvik. Och ibland är renarna på vägen. Det är fina djur, säger eleven Fatima Hedlund.
Malå sameby har haft sina renar på vinterbete i Burträsk med omnejd längre än någon kan minnas. Ändå är kunskapen begränsad hos lokalbefolkningen. Och samekulturdagarna på Edelvik den här veckan riktar sig lika mycket till allmänheten.
– Att en skola har ett sånt här stort engagemang och vill ta en aktiv roll och vara en mötesplats mellan samisk kultur och övriga samhället, det är stort och det är vi väldigt glada över, säger Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby.
Tog selfie med renarna
Massor med bilder knäpptes av renarna i hagen. Fatima Hedlund lyckades med att ta en selfie på sig själv och ett par av renarna.
– Det är ju morgon och jag har inte fixat mej än, men selfien blev väl okej.