Mannen som bar Skellefteåhalsduken vid stormningen av Kapitolum i januari har nu identifierats av FBI. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

FBI har identifierat mannen med Skellefteåhalsduken

Uppdaterad
Publicerad

Under stormningen av Kapitolium i januari syntes en skäggig man iförd en röd och vit Skellefteåhalsduk. Vem mannen är har varit en gåta som FBI nu säger sig ha löst.

Det var under upploppet i Washington den 6 januari i år som mannen med två amerikanska flaggor i händerna, iförd motorcykelhjälm och en Skellefteåhalsduk syntes jaga på folkmassorna.

Vem mannen är och hur han fått tag i halsduken diskuterades flitigt efteråt. Halsduken är en av cirka 1 000 halsdukar som skickades ut 2017 till utflyttade Skellefteåbor.

Överföll poliser under upploppet

I våras startade dokumentärfilmaren Mattias Löw tillsammans med producenten Mathias Fjellström arbetet med en dokumentärfilm för att ta reda på vem mannen är och hur en halsduk från Skellefteå hamnat i världens händelsecentrum.

Enligt amerikanska Huffington Post ska nu FBI ha svaret på vem han är. Namnet är inte offentliggjort, men mannen misstänks bland annat för att ha varit med vid ett överfall på poliser under upploppet. Enligt Huffington Post ska mannen vid överfallet bland annat ha ropat ”Frihet eller död, gentlemen!” och ”Håll linjen!”.

Ska inte ha brutit på svenska

En annan av de män som åtalas för stormningen ska i förhör ha sagt att mannen med Skellefteåhalsduken ska ha bott i Los Angeles och att han inte bröt på svenska.

Så gåtan om vem mannen är verkar nu vara löst. Återstår gör dock den om hur han fick tag i halsduken, som efter upploppet hittades intill en megafon vid en mur i Kapitolium.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör producenten Mathias Fjellström berätta om projektet ”Den röda halsduken” och dess koppling till Skellefteås positiva trend. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån, Samuel Corum / AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer